«Απόδραση» στη Ρώμη: Όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε σε ένα Σαββατοκύριακο

Ρώμη. Την αποκαλούν «Αιώνια Πόλη» και η αλήθεια είναι πως από την πρώτη στιγμή που ο επισκέπτης φτάνει στην ιστορική αυτή ευρωπαϊκή τοποθεσία αισθάνεται ότι εισέρχεται σε ένα «ζωντανό» μουσείο. Πράγματι, η Ρώμη βρίθει ιστορικών μνημείων εξαιρετικής ομορφιάς, στοιχείο διόλου τυχαίο αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός ότι από την ίδρυση της έως τις μέρες μας, αποτελεί την πρωτεύουσα της Ιταλίας.

Αρκούν, λοιπόν, δυο ημέρες για να γνωρίσει κάποιος τη Ρώμη; Είναι ένα Σαββατοκύριακο αρκετό για επισκεφτεί ο ταξιδιώτης τα κορυφαία μνημεία της ιταλικής πρωτεύουσας; Πώς μπορεί, άραγε, να κατανοήσει κάποιος το ιταλικό ταμπεραμέντο μέσα σε μόλις 48 ώρες;

Με την πτήση από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη να διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες και τη διαδρομή από τα δύο βασικά αεροδρόμια της Ρώμης (το Τσιαμπίνο και το Φιουμιτσίνο) στο ιστορικό κέντρο να γίνεται εύκολα, άνετα και κυρίως γρήγορα, η Ρώμη αποτελεί σίγουρα έναν εγγυημένο προορισμό για όσους «κυνηγούν» τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.

Για να μπορέσει, όμως, κάποιος να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ώρες που έχει στη διάθεσή του, πρέπει να έχει πρόγραμμα. Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει στην «Αιώνια Πόλη», το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής χωρίς να επισκεφτεί τα παρακάτω αξιοθέατα και δημοφιλείς τοποθεσίες.

© CNN Greece «Απόδραση» στη Ρώμη: Όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε σε ένα Σαββατοκύριακο -1

Επίσκεψη στη Φοντάνα Ντι Τρέβι: Η εντυπωσιακή Φοντάνα Ντι Τρέβι, η οποία σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Νικόλα Σάλβι και ολοκληρώθηκε από τον Πιέτρο Μπράτσι το 1762, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ρώμης. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που εκατοντάδες τουρίστες συνωστίζονται κάθε ημέρα έξω από το ιστορικό μπαρόκ συντριβάνι για μια φωτογραφία. Φυσικά, δεν παραλείπουν να «πετάξουν» ένα κέρμα στο νερό, ευχόμενοι -μεταξύ άλλων- να επιστρέψουν στη Ρώμη. Σύμφωνα με την παράδοση, εκείνος που ρίχνει ένα νόμισμα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι έχοντας γυρισμένη την πλάτη του σε αυτή, μπορεί να είναι βέβαιος πως θα επιστρέψει ξανά στην «Αιώνια Πόλη».

 

 

© CNN Greece «Απόδραση» στη Ρώμη: Όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε σε ένα Σαββατοκύριακο -2

Μια στάση στο εντυπωσιακό Πάνθεον: Αφού περπατήσει στα στενά γύρω από τη Φοντάνα, ο επισκέπτης θα βρεθεί στη Πιάτσα ντε λα Ροτόντα. Εκεί, θα απολαύσει ένα δροσιστικό gelato και θα κάνει μια στάση στο μεγαλύτερο σε μέγεθος ρωμαϊκό μνημείο που έχει διασωθεί έως σήμερα σχεδόν άφθαρτο. Ο λόγος για το Πάνθεον ή αλλιώς, τον ναό «όλων των θεών», όπως η ίδια η ονομασία του αποκαλύπτει.

© CNN Greece «Απόδραση» στη Ρώμη: Όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε σε ένα Σαββατοκύριακο -3

Για aperitivo στη Πιάτσα Ναβόνα και το Κάμπο ντε Φιόρι: Από το Πάνθεον όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ομολογουμένως γραφική Πιάτσα Ναβόνα. Εκεί, στο κέντρο της πλατείας, ο ταξιδιώτης θα θαυμάσει -και θα φωτογραφίσει- την Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών του Μπερνίνι αλλά και το συντριβάνι του Ποσειδώνα, ενώ θα απολαύσει το aperitivo και τα σπαγγέτι του σε ένα από τα τουριστικά εστιατόρια της περιοχής. Στη συνέχεια, θα περπατήσει ως το Κάμπο ντε Φιόρι, μια γραφική πλατεία η οποία κάθε πρωί γεμίζει με πάγκους από φρούτα και λαχανικά και τα βράδια αλλάζει μορφή, προσελκύοντας τουρίστες και ντόπιους στα πολυάριθμα καφέ και τα μπαρ της. Η βόλτα στις θρυλικές αυτές Πιάτσες της Ρώμης αξίζει να κλείσει με έναν περίπατο στις όχθες του Τίβερη και ίσως, μια επίσκεψη στο Καστέλ Σαντ' Άντζελο, δηλαδή στο Κάστρο των Αγγέλων το οποίο απέχει μόλις 15 λεπτά -με τα πόδια- από τη Πιάτσα Ναβόνα.

© CNN Greece «Απόδραση» στη Ρώμη: Όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε σε ένα Σαββατοκύριακο -4

Περιήγηση στο Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά: Άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ., όταν ήταν αυτοκράτορας ο Τίτος. Το εντυπωσιακό αυτό αμφιθέατρο, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή, τουριστικά αξιοθέατα της Ρώμης και περιλαμβάνεται πάντα στο πρόγραμμα του κάθε ταξιδιώτη. Ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του, βέβαια, μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον θλιβερό. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι στο παρελθόν χιλιάδες σκλάβοι έχασαν τις ζωές τους στην αρένα του Κολοσσαίου κατά τη διάρκεια των μονομαχιών. Φυσικά, ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να κάνει τη βόλτα του στη Ρωμαϊκή Αγορά (που αποτέλεσε για αιώνες το κέντρο της δημόσιας ζωής της Ρώμης) και να δει από κοντά τον Παλατινό Λόφο.

© CNN Greece «Απόδραση» στη Ρώμη: Όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε σε ένα Σαββατοκύριακο -5

Πιάτσα Ντι Σπάνια: Η επίσκεψη στην Πιάτσα ντι Σπάνια -μια από τις πιο γνωστές πλατείες της Ρώμης- κρίνεται επίσης απαραίτητη για εκείνον που ταξιδεύει για πρώτη φορά στην «Αιώνια Πόλη». Βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας (με περπάτημα) από τη Ρωμαϊκή Αγορά, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί, βεβαίως, να χρησιμοποιήσει το μετρό από το Κολοσσαίο. Η φημισμένη Πλατεία της Ισπανίας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης στη Ρώμη και παραμένει μέχρι σήμερα πόλος έλξης για τους τουρίστες. Στη μέση της πλατείας βρίσκεται ένα ακόμη «διάσημο» μπαρόκ συντριβάνι της πόλης, το οποίο είναι γνωστό στα ελληνικά ως η Κρήνη του Σαπιοκάραβου (FontanadellaBarcaccia).

© CNN Greece «Απόδραση» στη Ρώμη: Όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε σε ένα Σαββατοκύριακο -6

Για ψώνια στη Βία Κοντότι και τη Βία Ντελ Κόρσο: Κατά την επίσκεψή του στη Πιάτσα ντι Σπάνια ο ταξιδιώτης αξίζει να δει τη Τρινιτά ντέι Μόντι και να ανεβεί στη Σκαλινάτα για να απολαύσει τη μοναδική θέα και να βγάλει τις φωτογραφίες του. Στη συνέχεια, μπορεί να περιηγηθεί στα στενά γύρω από την πλατεία και συγκεκριμένα στη Βία Κοντότι, έναν δρόμο στον οποίο βρίσκονται τα καταστήματα και οι μπουτίκ πολλών και γνωστών οίκων μόδας. Αξίζει να σημειωθεί πως στον συγκεκριμένο δρόμο βρίσκεται και το Καφέ Γκρέκο, το πιο ιστορικό καφέ της Ρώμης στο οποίο συνήθιζε να απολαμβάνει τον καφέ του και ο διάσημος Τζιάκομο Καζανόβα (1725-1798). Για περισσότερο οικονομικές αγορές, βέβαια, ο επισκέπτης αξίζει να συνεχίσει την πορεία του ως τη Βία Ντελ Κόρσο. Εκεί, εκτός από τα ψώνια του, μπορεί να επισκεφτεί και μερικά από τα εντυπωσιακά αξιοθέατα που βρίσκονται σε κοντινή απόσπαση, όπως η Πιάτσα ντελ Πόπολο και η Βίλα Μποργκέζε.

© CNN Greece «Απόδραση» στη Ρώμη: Όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε σε ένα Σαββατοκύριακο -7

Για ποτό στο γραφικό Τραστέβερε και για φαγητό στο «εναλλακτικό» Τεστάτσιο: Το Τραστέβερε βρίσκεται στη δυτική όχθη του Τίβερη -σε κοντινή απόσταση από την Πιάτσα Ναβόνα- και σήμερα θεωρείται από πολλούς ως η «μποέμ» γειτονιά της Ρώμης. Κάθε βράδυ, η ομολογουμένως γραφική αυτή περιοχή, γεμίζει από κόσμο που καταφτάνει εκεί για να απολαύσει το ποτό και το φαγητό του στις τρατορίες και τα μπαρ της. Για τον επισκέπτη που επιθυμεί να ανακαλύψει τη νυχτερινή ζωή της Ρώμης, το Τραστέβερε είναι σίγουρα μια περιοχή στην οποία πρέπει να βρεθεί. Για εκείνον, βέβαια, που θέλει απλώς να «γευτεί» τη ζωή -και τα πιάτα- των ντόπιων τότε το «εναλλακτικό» Τεστάτσιο είναι το κατάλληλο μέρος.

© CNN Greece «Απόδραση» στη Ρώμη: Όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε σε ένα Σαββατοκύριακο -8

Τελευταία στάση στο Βατικανό: Τέλος, ο επισκέπτης δεν μπορεί να φύγει από τη Ρώμη χωρίς να δει από κοντά το Βατικανό, το οποίο ιδρύθηκε το 1929. Αν ο χρόνος του είναι περιορισμένος, τότε μπορεί να περιοριστεί σε μια περιήγηση στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Το σίγουρο είναι πως αξίζει να κάνει εγκαίρως την αγορά του εισιτηρίου του (και κατά προτίμηση ηλεκτρονικά) και να είναι προετοιμασμένος για τις «ορδές» των τουριστών που θα συναντήσει. Για τους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής, η αναμονή μέχρι την είσοδο μπορεί να ξεπεράσει τη μία ώρα.

© CNN Greece «Απόδραση» στη Ρώμη: Όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε σε ένα Σαββατοκύριακο -9 Όποια αξιοθέατα και αν αποφασίσετε να βάλετε στο πρόγραμμά σας, το σίγουρο είναι πως ένα Σαββατοκύριακο στη Ρώμη είναι αρκετό για να πάρετε μια «γεύση» από την «πλούσια» ιστορία και την κουλτούρα της ιταλικής πρωτεύουσας. Τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν μέχρι την επόμενη «απόδραση» σας στην «Αιώνια Πόλη».

Το νέο βίντεο της Chanel είναι ένας ύμνος στην Ελλάδα και στις ομορφιές της Απέραντο γαλάζιο και αποθεωτικά πλάνα από τη χώρα όπου «ο ήλιος είναι παντού»

Ο παγκόσμιος κολοσσός Chanel υμνεί την Ελλάδα και τις ομορφιές της
Το "Blue Serum", επικαλείται φημισμένα χαρακτηριστικά της χώρας μας «Ο ήλιος είναι παντού εδώ. Μερικοί το αποκαλούν μυστήριο... Είναι, όμως, απλά η ζωή... Ίσως γι' αυτό οιάνθρωποι εδώ ζουν περισσότερο. Η Ελλάδα είναι όλα αυτά. "

Thomas Cook: Δεύτερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως η Ελλάδα

Δεύτερος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός αποτελεί η Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2018, όπως προκύπτει από τις προκρατήσεις του οργανισμού Thomas Cook, κορυφαίου tour operator παγκοσμίως. Μάλιστα Κρήτη, Ρόδος και Κως δεσπόζουν μεταξύ των τοπ επιλογών για διακοπές.

Πρώτη στη λίστα του Thomas Cook εξακολουθεί να είναι η Ισπανία, με κορυφαίο προορισμό τη Μαγιόρκα. Η Τουρκία βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ ακολουθούν οι Βουλγαρία, Αίγυπτος και Τυνησία.

Όσον αφορά τους πιο μακρινούς προορισμούς, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Μεξικό, οι Μαλδίβες και η Κούβα αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές.

Εν τω μεταξύ η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση στον τομέα του οδικού τουρισμού, ανώ ακολοθούν Ιταλία και Αυστρία.

Να σημειωθεί ότι ο tour operator αύξησε τις αεροπορικές συνδέσεις κατά 56 στις Βαλεαρίδες και την ισπανική ενδοχώρα, σε συνεργασία με τις Condor και Laudamotion, ενώ καταγράφεται αύξηση και στις σχολικές εκδρομές ιδιαίτερα στη Μαγιόρκα, σε εξαιρετικές τιμές.

Επιπλέον αύξησε τις αεροπορικές θέσεις και στην Τουρκία, κυρίως στα δρομολόγια της Condor προς τα τουρκικά παράλια, ενώ σύντομα, μέσω της Laudamotion οι ταξιδιώτες θα έχουν πρόσβαση σε επιπλέον συνδέσεις με τη Μαγιόρκα, την Ίμπιζα και τη Μάλαγα.

 

 

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Άλπεις αλά ελληνικά: Τα 14 «στολίδια» της ορεινής Ελλάδας

Στολίδια των ελληνικών βουνών δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους αντίστοιχους ξένους ορεινούς οικισμούς. Κρυμμένα μέσα σε φαράγγια, πάνω σε βουνοκορφές, πνιγμένα στη βλάστηση ή στο χιόνι, άλλα μικρότερα και άλλα κεφαλοχώρια, αποτελούν ένα προς ένα μικρά διαμάντια της ελληνικής επαρχίας. 

Άλλα ξεχωρίζουν για την υπέροχη θέα τους, άλλα για την τοποθεσία κι άλλα για την αρχιτεκτονική τους, όλα όμως εκπλήσσουν με την ομορφιά τους και προκαλούν αμέτρητα φωτογραφικά κλικ αλλά και μια μεγάλη ανάγκη να τα επισκεφθούμε…

 

1. Σαμαρίνα, Γρεβενά

 

2. Άνω Δολιανά, Αρκαδία

3. Καλαρρύτες, Ιωάννινα

4. Δημητσάνα, Αρκαδία

5. Καστάνιτσα, Αρκαδία

6. Περτούλι, Τρίκαλα

7. Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Πέλλα

8. Νυμφαίο, Φλώρινα

9. Μηλιές, Πήλιο

10. Παλαιός Άγιος Παντελεήμων, Πιερία

11. Ελατού, Ορεινή Ναυπακτία

12. Βογατσικό, Καστοριά

 

13. Μέτσοβο

 

14. Πάπιγκο

Ποια ελληνικά ξενοδοχεία ξεχώρισαν στα World Travel Awards 2017

 Costa Navarino

 

 

Σε τελετή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στο Ρωσικό Μουσείο Εθνογραφίας, στην Αγία Πετρούπολη, τα World Travel Awards, γνωστά και ως… Όσκαρ της Τουριστικής Βιομηχανίας, ανέδειξαν και πάλι ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις, όπως άλλωστε κάνουν από το 1993 που θεσμοθετήθηκαν.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να λάμψει για μια ακόμη φορά στα World Travel Awards, μέσα από τις διακρίσεις και τις βραβεύσεις ξενοδοχειακών μονάδων.

Ανάμεσα στις βραβεύσεις, το Hilton Αθηνών βραβεύτηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά ως το κορυφαίο business ξενοδοχείο στην Ελλάδα στον ευρωπαϊκό τελικό, ενώ το βραβείο υπεύθυνου τουρισμού στην Ευρώπη απέσπασε το Costa Navarino.

Το Hilton Αθηνών

Στην κατηγορία Europe’s Leading Resort Villas 2017 το Elounda Beach Hotel & Villas βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης και το Elounda Bay Palace κατέκτησε την πρωτιά ως Leading Seafront Resort της Ευρώπης 2017. Στην κορυφή των beach hotels αλλά και των πολυτελών ξενοδοχείων βρέθηκε το Porto Zante Villas & Spa της Ζακύνθου, ενώ από τη λίστα δεν έλειψε και το Grand Resort Lagonissi ως πολυτελές θέρετρο νεόνυμφων.

Κορυφαίος προορισμός της Ευρώπης αναδείχτηκε η Πορτογαλία και κορυφαία αεροπορική εταιρία η Aeroloft-Russian Airlines.

 

Η Ελλάδα έχει δυνατή παρουσία στα κορυφαία resort της Ευρώπης

© clickatlife.gr Το Santa Marina της Μυκόνου   

 

 Συγκεκριμένα, στην κορυφαία δεκάδα το Santa Marina (Luxury Collection) βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ το Vedema Resort της Σαντορίνης στην τρίτη και το Westin Resort Costa Navarino στην τέταρτη, με άλλη μια κατάκτηση στην κορυφαία δεκάδα, στην έβδομη θέση, με το Blue Palace Resort and Spa της Κρήτης. 

 Στην κορυφαία θέση βρίσκεται το  Caresse Resort & Spa  στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας, ενώ την πρώτη πεντάδα «κλείνει»η Πορτογαλία με το Anantara Vilamoura Algavre Resort. 

 To  Romanos Luxury Collection  της Μεσσηνίας συναντάμε στην 15η θέση, ενώ στη θέση 28 «μυρίζει» και πάλι Ελλάδα με το  Mykonos Blu και το San Giorgio Mykonos  αντίστοιχα, στο νησί των ανέμων. 

 

Τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας προετοιμάζονται για τις «άσπρες» μέρες

 

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου (Ν.Πιερίας): Το συναντάμε σε υψόμετρο 1450μ. στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση "Παπά Χωράφι". Απέχει 8χλμ από το ομώνυμο χωριό Ελατοχώρι, 35χλμ από την Κατερίνη, 105χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 473χλμ. από την Αθήνα (μέσω E75 και Α/Δ ΠΑΘΕ/Α1). Διαθέτει μεταξύ άλλων συρόμενο αναβατήρα μήκους 700μ, baby lift και τεράστιο σαλέ.

© www.cnn.gr Ελλάδα

Προετοιμάζονται τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας για να υποδεχτούν του λάτρεις του χιονιού για τη νέα χειμερινή σεζόν. Οι ιδιοκτήτες τους ελπίζουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πιο γενναιόδωρος και δεν θα «παίξει» με την αγωνία τους μα κυρίως με τον τζίρο τους, όπως έγινε τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Η αγωνία των επιχειρηματιών γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά την περίοδο των εορτών. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο διάστημα (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα) προκύπτει περίπου το 50% του ετήσιου τζίρου τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλή Λεφούση, πέρσι ο «καλός καιρός» που επικράτησε κατά την περίοδο των εορτών στέρησε από τον κλάδο περίπου το μισό του ετήσιου τζίρου.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου προσπαθούν να είναι έγκαιρα έτοιμοι και όσοι μπορούν επενδύουν σε πρόσθετο εξοπλισμό (π.χ συστήματα τεχνητής χιόνωσης, αναβατήρες κ.α.) προκειμένου να κρατήσουν «ζωντανό» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον των φίλων του χιονιού. Παράλληλα σχεδιάζουν και τα πακέτα των εορταστικών εκπλήξεων προς τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας υπολογίζεται σε περίπου 60 εκ. ευρώ ενώ η δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε συνδεδεμένα και παρεμφερή επαγγέλματα «γεννά» πρόσθετο τζίρο ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ποσά διόλου ευκαταφρόνητα για έναν κλάδο που προσελκύει κάθε χρόνο περίπου 500.000 Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Κι ενώ επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και επισκέπτες ευελπιστούν να ασπρίσουν έγκαιρα οι βουνοπλαγιές της χώρας, υπενθυμίζεται ποια είναι τα δέκα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας από τα συνολικά 21 που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας Καϊμακτσαλάν (Ν.Πέλλας): Κατατάσσεται πρώτο στον κατάλογο λόγω ύψους και ποιότητας χιονιού. Διαθέτει 14 πίστες συνολικού μήκους 11χλμ που αναπτύσσονται σε υψόμετρο από 2.050μ έως 2.524μ. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του ομώνυμου όρους Βόρας σε απόσταση 45χλμ από την Έδεσσα, 140 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 580 χλμ από την Αθήνα (μέσω E75 και Α/Δ ΠΑΘΕ/Α1).

Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια (Ν.Ημαθίας): Βρίσκεται σε υψόμετρο 1430μ, στη δυτική πλευρά του Βερμίου. Απέχει 17χλμ από τη Νάουσα, 110 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 546χλμ από την Αθήνα (μέσω E75 και Α/Δ ΠΑΘΕ/Α1). Διαθέτει μεταξύ άλλων πέντε πίστες και μηχανισμό τεχνητής χιόνωσης.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας (Ν.Γρεβενών): Βρίσκεται στην Πίνδο σε απόσταση 43χλμ από τα Γρεβενά, 213χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 455 από την Αθήνα (μέσω Α/Δ ΠΑΘΕ/E75/Α1). Διαθέτει 16 πίστες που αναπτύσσονται σε υψόμετρο από 1788μ έως 2110μ.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου (Ν.Φλώρινας): Βρίσκεται σε απόσταση 19χλμ από την πόλη της Φλώρινας, 211χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 527 από την Αθήνα (μέσω Α/Δ ΠΑΘΕ/E75/Α1). Διαθέτει δέκα πίστες που αναπτύσσονται σε υψόμετρο από 1.600μ έως 1.900μ., πέντε αναβατήρες και baby lift.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου (Ν.Καστοριάς): Βρίσκεται στο όρος Βέρνο, σε απόσταση 22 χλμ από την πόλη της Καστοριάς, 186χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 480χλμ από την Αθήνα (μέσω Α/Δ ΠΑΘΕ/E75/Α1). Διαθέτει πέντε πίστες σε υψόμετρο από 1.610μ έως 1880μ, συρόμενο αναβατήρα και baby lift.

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά (Ν.Σερρών): Βρίσκεται στην οροσειρά Βροντού, σε υψόμετρο 1600μ-1850μ. Απέχει 26 χλμ από την πόλη των Σερρών, 110 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 611 από την Αθήνα (μέσω E75 και Α1). Διαθέτει πίστα μήκους 1.000μ, δύο συρόμενους αναβατήρες (ένας για αρχάριους) και ένα όμορφο σαλέ. (τηλ. Σαλέ 23210 58783)

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού (Ν.Δράμας): Μετά από περιόδους δυσχερειών, φαίνεται πως φέτος θα λειτουργήσει το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού. Το κέντρο έχει παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ ΑΕ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας. Η διοίκηση της Περιφέρειας φιλοδοξεί να αποκαταστήσει την θέση του μεταξύ των σημαντικότερων χιονοδρομικών κέντρων της χώρας. Απέχει 35χλμ από το Κάτω Νευροκόπι, 45χλμ από την πόλη της Δράμας, 188χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 687χλμ από την Αθήνα (μέσω E75 και Α1).

Χιονοδρομικό Κέντρο Παγγαίου (Ν.Καβάλας): Είναι ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1780μ, στην κοιλάδα του Ορφέα και απέχει 40χλμ από την πόλη της Καβάλας, 170χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και περίπου 700χλμ. από την Αθήνα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου (Ν.Ημαθίας): Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Χώρας. (τηλ. 23310 26237) Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.530μ και απέχει 20 χλμ από τη Βέροια, 95χλμ από τη Θεσσαλονίκη, 74 χλμ από την Κοζάνη και 533 από την Αθήνα (μέσω E75 και Α/Δ ΠΑΘΕ/Α1). Διαθέτει πολλές πίστες για αθλητικό και για τουριστικό σκι, σύγχρονους αναβατήρες, άνετους χώρους πάρκινγκ κ.α. Η κύρια πρόσβαση στο χιονοδρομικό, γίνεται μέσω της Εγνατίας οδού και της επαρχιακής οδού Βέροιας Σελίου ενώ η δευτερεύουσα πρόσβαση γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Νάουσας Σελίου. Διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων. Από εξοπλισμό διαθέτει πολλούς και σύγχρονους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ (έως 4.500/ώρα), μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Επίσης, διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας.

Το Πάπιγκο θα σου κλέψει την καρδιά

© Shutterstock Το Πάπιγκο θα σου κλέψει την καρδιά

Κάθε πλευρά του Ζαγορίου έχει τον δικό της τρόπο να μας κάνει να ερωτευτούμε την Ήπειρο. Αλλά αυτή η πλευρά του Δυτικού Ζαγορίου, όπου φωλιάζει η κοινότητα του Παπίγκου, φροντίζει να το παρακάνει: Μας ξελογιάζει με το εντυπωσιακό τοπίο που αντικρίζουμε πλησιάζοντας, με δύο κουκλίστικα χωριά μέσα στην πυκνή βλάστηση, κάτω από τους επιβλητικούς πύργους και τη μυθική Δρακόλιμνη. Μας κόβει την ανάσα με την χαράδρα του Αώου στον βορρά και το φαράγγι του Βίκου στο νότο. Και τέλος, μας κλέβει την καρδιά με την ηπειρώτικη παράδοση, τη φιλοξενία των κατοίκων και την αίσθηση ότι εδώ έχει βρεθεί ο τρόπος να σταματά ο χρόνος και να μπορείς να αφήσεις μικρά και μεγάλα άγχη έξω από το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο.

Μεγάλο Πάπιγκο… μεγάλη ομορφιά

© Παρέχεται από: in2life.gr

Είναι το χωριό-σταρ του δυτικού Ζαγορίου, με τα πέτρινα ζαγορίτικα σπιτάκια να ορθώνονται γαλήνια – τόσο, που νομίζεις ότι δεν ζει κανείς εκεί, και τη βλάστηση να κυκλώνει τα πετρόχτιστα καλντερίμια του. Τα ξωκλήσια και οι περίτεχνες κρήνες συμπληρώνουν το σκηνικό ενός από τους πιο γραφικούς ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας, ενώ οι παραδοσιακοί ξενώνες και τα ζεστά ταβερνάκια είναι τόσα όσα πρέπει για να δίνουν αρκετές επιλογές στους επισκέπτες χωρίς να καταστρέφουν τη ζεν ατμόσφαιρα.

Ομορφιά… και σε μικρό μπουκάλι

Το Μικρό Πάπιγκο απέχει λιγότερα από 5 χιλιόμετρα από το μεγάλο αδερφάκι του, φωλιασμένο στα ριζά της Αστράκας, σε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό σκηνικό: Πάνω από το χωριό ορθώνονται το Κόκκινο Λιθάρι και οι Πύργοι της Αστράκας, βραχώδεις σχηματισμοί που κόβουν την ανάσα, ενώ στο φαράγγι έξω από το χωριό απλώνονται οι φυσικές «κολυμπήθρες» που γεμίζουν νερό τον χειμώνα και μεταμορφώνονται σε πισίνες για βουτιές το καλοκαίρι. Το ίδιο το χωριό είναι μια μικρή, λιγότερο τουριστική εκδοχή του Μεγάλου Παπίγκου, με τα όλα του: Πέτρινα σπιτάκια σκεπασμένα με ηπειρώτικη πλάκα, σοκάκια με διάσπαρτες αχνιστές καμινάδες, ένα χειμωνιάτικο σκηνικό που μας προδιαθέτει για σαββατοκύριακα χουχουλιάσματος στα 1.000 μέτρα υψόμετρο. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το παλιό σχολείο του χωριού, που έχει μετατραπεί σε Κέντρο Ενημέρωσης της WWF, ένα «ανοιχτό σχολείο» για το περιβάλλον της Βόρειας Πίνδου.

© Παρέχεται από: in2life.gr

Εξερευνήσεις στα μονοπάτια του βουνού

© Παρέχεται από: in2life.gr

Από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινούν μερικά από τα ευκολότερα αλλά και πιο φαντασμαγορικά μονοπάτια της Τύμφης. Η πιο εντυπωσιακή διαδρομή είναι αυτή που ενώνει το χωριό με το καταφύγιο της Αστράκας κοντά στα 2000 μέτρα υψόμετρο στη θέση Ροδόβολη και την φοβερή Δρακόλιμνη στην κορυφή του βουνού. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε την διαδρομή, υπολογίστε περί τις 3 ώρες για να φτάσετε στο καταφύγιο και άλλη μιάμιση ώρα για τη Δρακόλιμνη. Στην τελευταία, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα εντυπωσιακό υδάτινο «μυστικό» στα ορεινά της Γκαμήλας, ένα μέρος όπου η τοπική παράδοση τοποθετούσε την κατοικία ενός μυθικού δράκου, μεγάλο αντίπαλο του δράκου του Σμόλικα. Σημειώστε ότι αυτή η πεζοπορική διαδρομή είναι ιδιαίτερα απαιτητική και ότι είναι ασφαλής μόνο από την άνοιξη ως το Νοέμβριο (το καταφύγιο κλείνει στα τέλη Οκτωβρίου) - επομένως θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι τον Μάρτιο για να ανηφορίσετε. 

Το φαράγγι του Βίκου

© Παρέχεται από: in2life.gr

Ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου, με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς και άγρια ζωή που δεν συναντάται αλλού στην Ευρώπη, το φαράγγι του Βίκου έχει μήκος 24 χιλιόμετρα και μέσο βάθος τα 900 μέτρα. Πέρα από το να θαυμάσετε το φυσικό κάλλος, εδώ μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ και καγιάκ στον ποταμό Βοϊδομάτη ή να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην αναρρίχηση στις πλαγιές της Αστράκας. Στην ευρύτερη περιοχή της Κοινότητας Παπίγκου οργανώνονται επίσης εξορμήσεις ιππασίας, ποδηλάτου βουνού, Jeep safari και ορειβασίας.

Πού θα φάτε

Στο εστιατόριο Άστρα, στην άκρη του Μεγάλου Παπίγκου, για υπέροχη θέα και φρεσκομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό με υλικά κατευθείαν από το μποστάνι. Στην ταβέρνα του Ιωαννίδη στο Μεγάλο Πάπιγκο για μαγειρευτά – μη χάσετε το χωριάτικο λουκάνικο και τη χορτόπιτα. Στης Καλλιόπης και στου Τσουμάνη, επίσης στο Μεγάλο Πάπιγκο, για τοπική κουζίνα και μαμαδίστικο φαγάκι. Στο Μικρό Πάπιγκο, θα δοκιμάσετε φοβερή τοπική κουζίνα στον Δία (ωραιότατο το χοιρινό στο φούρνο), ενώ πιο δημιουργική κουζίνα σε γενναιόδωρες μερίδες, με φοβερή θέα, θα βρείτε στο Papigo Towers. Υπολογίστε περί τα 12-15€ το άτομο για πλήρες γεύμα σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές.

© Παρέχεται από: in2life.gr

Πού θα μείνετε

Στον Ξενώνα Δία, στο Μικρό Πάπιγκο, με τα γλυκύτατα δίκλινα με όλες τις απαραίτητες ανέσεις και χορταστικό πρωινό, από 60€. 

Στον Ξενώνα Αστράκα, λίγο έξω από το Μεγάλο Πάπιγκο, με παραδοσιακά δωμάτια με θέα στη φύση και τζάκι, από 50€ το δίκλινο.

Στον ξενώνα Καλλιόπη στο Μεγάλο Πάπιγκο, με τα λιτά δωμάτια που βλέπουν στον κήπο και στοιχίζουν από 60€ το δίκλινο με πρωινό. 

Στα δωμάτια Ιωαννίδης στο Μικρό Πάπιγκο, με παραδοσιακή διακόσμηση, θέα στο βουνό και πολύ καλή ηχομόνωση – από 55€ το δίκλινο με πρωινό.😀

25 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στην Ευρώπη

🤭 Η Ευρώπη είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ηπείρους για τους απανταχού ταξιδιώτες. Μεσαιωνικές πόλεις, σύγχρονη τέχνη, φοβερές εθνικές κουζίνες, πλούσια Ιστορία και θαύματα της φύσης συγκεντρώνονται στη «γειτονιά» μας και μας ανοίγουν μια τεράστια γκάμα επιλογών και εμπειριών που μπορούμε να ζήσουμε στα ταξίδια μας. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε 25 από τις πιο χαρακτηριστικές και απολαυστικές εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις στη Γηραιά Ήπειρο. Εσύ πόσες από αυτές έχεις ζήσει και ποιες θα ήθελες επειγόντως να τικάρεις;

Να ξαναγίνεις παιδί στη Eurodisney

Ένα μικρό σύμπαν φτιαγμένο από παραμύθια και παιδικές αναμνήσεις στην πιο ονειρική γωνιά του Παρισιού.

Να κάνεις μια μαγευτική διαδρομή με τρένο

Πλάι σε φαντασμαγορικά φιορδ, μέσα από καταπράσινα φαράγγια, πλάι στο απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου. Εδώ σου έχουμε τις ομορφότερες διαδρομές με τρένο στην Ευρώπη και εδώ πληροφορίες για το πάσο Eurail αν θέλεις επιτέλους να κάνεις εκείνο τον επικό γύρο της Ευρώπης στις ράγες που πάντα ονειρευόσουν.

© Παρέχεται από: in2life.grΝα χορτάσεις μπύρες στο Oktoberfest στο Μόναχο

Γερμανική μπύρα, φοβερές κεντροευρωπαϊκές λιχουδιές, ξενύχτια με μουσικές και υπέροχα φθινοπωρινά σκηνικά στην καρδιά της Ευρώπης.

 

Να ακούσεις μουσικάρες στο Glastonbury

Πέντε μέρες στην εξοχή του Somerset κάθε καλοκαίρι συνθέτουν ένα από τα κορυφαία σύγχρονα πολιτιστικά events της Βρετανίας αλλά και της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Να χαθείς στο Μεγάλο Παζάρι της Πόλης

Η αγορά του Καπαλί Τσαρσί στην Κωνσταντινούπολη είναι η πεμπτουσία της πολίτικης ατμόσφαιρας: Αρώματα, γεύσεις, χρώματα, μουσικές, κουλτούρες, ανατολίτικη ατμόσφαιρα, αγορές, παζαρέματα και βόλτες μπορούν να σε κρατήσουν απασχολημένο μέρες ολόκληρες.

© Παρέχεται από: in2life.grΝα κάνεις βαρκάδα στη Βενετία

Όσο προλαβαίνεις, προτού η κλιματική αλλαγή κάνει το μαγευτικό Μεγάλο Κανάλι με τις γόνδολες… ένα με τη Μεσόγειο.

Να δεις θέατρο στο Λονδίνο

Τα μιούζικαλ και οι θεατρικές παραγωγές των σκηνών του West End είναι ό,τι πιο κοντινό στο νεοϋορκέζικο Broadway και ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ευρώπη πάνω στο σανίδι.

Να κάνεις σκι (ή απλά να αράξεις σε ένα σαλέ) στις Άλπεις

Οι ψηλότερες κορυφές της Ευρώπης είναι ένα –ακριβό αλλά- φαντασμαγορικό όνειρο για τους φίλους των χειμερινών σπορ και για όσους αγαπούν την ορεινή πολυτέλεια.

Να ζήσεις τι θα πει καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά

Ας μην ξεχνάμε και τις εγχώριες εμπειρίες: Μην αρκείσαι σε ένα νησί. Το island hopping από νησί σε νησί στο Αιγαίο πρέπει να μπει στα σχέδιά σου για τα επόμενα καλοκαίρια.

© Παρέχεται από: in2life.grΝα ατενίσεις τα λιβάδια ανθισμένης τουλίπας στο Άμστερνταμ

Κάθε άνοιξη, οι Κάτω Χώρες πλημμυρίζουν χρώματα και οι τουλίπες της Ολλανδίας ανθίζουν και γίνονται από μόνες τους αξιοθέατο.

Να δεις τον ήλιο να δύει πίσω από τον Πύργο του Άιφελ

Η υπέρτατη ρομαντζάδα της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να λαμβάνει χώρα στην πόλη του Φωτός.

Να επισκεφθείς ένα μυθικό κάστρο στη Γερμανία

Αν ψάχνεις το πιο επιβλητικό, το Neuschwanstein είναι αυτό που ζητάς, για να αισθανθείς ότι ταξιδεύεις σε παλιά καλή ταινία της Disney.

© Παρέχεται από: in2life.grΝα χαθείς στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Κρακοβίας ή της Πράγας

Οι πιο αρχοντικές, παραμυθένιες πόλεις της ανατολικοκεντρικής Ευρώπης είναι στα καλύτερά τους την περίοδο των Χριστουγέννων – αν τα Χριστούγεννα και οι γιορτινές αγορές σε ενθουσιάζουν, εδώ θα βρεις τον παράδεισό σου.

Να ακούσεις όπερα στη Βιέννη

Αφού έχεις απολαύσει έναν βιενουά με παραδοσιακά αυστριακά γλυκά σε κάποιο αυτοκρατορικό café της πιο αρχοντικής πόλης της κεντρικής Ευρώπης.

Να ανηφορίσεις την αθηναϊκή Ακρόπολη

Αν έχεις να το κάνεις από το σχολείο, βάλε τα αθλητικά σου και ξανακάνε τη διαδρομή, για να θυμηθείς τους λόγους που αυτός ο βράχος θεωρείται λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Να βουτήξεις στον Ατλαντικό στις ακτές της Πορτογαλίας

Οι ακτές της Λισαβόνας είναι παγωμένες αλλά πανέμορφες – το ίδιο και η πολύχρωμη πολιτεία της Σίντρα, εκεί όπου θα νιώσεις κυριολεκτικά στην άκρη του κόσμου.

© Παρέχεται από: in2life.grΝα απολαύσεις aperitivo στο Μιλάνο και πίτσα στη Νάπολη

Να παχύνεις με την ιταλική κουζίνα γενικότερα: Πίτσες, μακαρονάδες, τζελάτο, τιραμισού και ένα σωρό ακόμα από τα πιο νόστιμα εδέσματα που σκαρφίστηκε η ανθρωπότητα θα τα δοκιμάσεις στην πιο αυθεντική τους μορφή εδώ.

Να κάνεις βαρκάδα στη λίμνη Bled στη Σλοβενία

Από τα πιο όμορφα φυσικά σκηνικά της Ευρώπης, η λίμνη Bled στη Σλοβενία προσφέρεται όχι μόνο για άραγμα με υπέροχη θέα από το ομώνυμο κάστρο, ψηλά, αλλά και για βαρκάδα στα ίδια της τα νερά.

Να κάνεις pub crawling στο Δουβλίνο

Το Temple Bar, η παλιά γειτονιά στο κέντρο του Δουβλίνου, είναι ένας παράδεισος για τους φίλους της μαύρης μπύρας και των ξενυχτιών. Είναι επίσης μία από τις πιο απροσδόκητα ολοζώντανες και μοντέρνες πόλεις της Ευρώπης.

Να περπατήσεις στη λάβα της Ισλανδίας

Να ατενίσεις τα απέραντα λιβάδια λάβας κάτω από ηφαίστεια που βρυχώνται, να μείνεις με ανοιχτό το στόμα μπροστά από γιγαντιαίους καταρράκτες και να κολυμπήσεις στη Γαλάζια Λίμνη, το πιο φαντασμαγορικό φυσικό spa της Ευρώπης.

© Παρέχεται από: in2life.gr

Να χορέψεις φλαμένκο στην Ανδαλουσία

 

Ή απλώς να δεις τα χορευτικά σόου αυτής της τόσο ιδιαίτερης και αυθεντικής γωνιάς της ισπανικής γης.

Να κάνεις σπα στη Βουδαπέστη

Μετά από μια βόλτα στα ψηλά της Βούδας, η εμπειρία του σπα στα ξενοδοχεία και τα spa resorts της Πέστης είναι σκέτη απόλαυση. 

Να απολαύσεις τις Λευκές Νύχτες στη Ρωσία

Στην αρχή κάθε καλοκαιριού, οι νύχτες γίνονται ημέρες και ο ήλιος του μεσονυχτίου είναι ένα μοναδικό φαινόμενο – που συνδυάζεται τέλεια με βόλτες στο ποτάμι της Αγίας Πετρούπολης και εξερευνήσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, το Ερμιτάζ.

© Παρέχεται από: in2life.grΝα εξερευνήσεις την Capella Sixtina στο Βατικανό

Να υποκλιθείς στην καλλιτεχνική ευφυΐα του Μιχαήλ Άγγελου, να χορτάσεις Αναγέννηση και να ατενίσεις τη Ρώμη από την κορυφή της βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Να δεις το Βόρειο Σέλας στη Λαπωνία

Στα βόρεια της Σκανδιναβίας, ξύλινα σπιτάκια στην παγωμένη ερημιά περιμένουν κάθε χειμώνα τους αναζητητές του φωτός: Το βόρειο σέλας κάνει εδώ τις πιο εντυπωσιακές του εμφανίσεις, ένα υπερθέαμα στον ουρανό που πρέπει να δεις πριν πεθάνεις.

Τα φθηνότερα αεροπορικά για γιορτές στην Ευρώπη

Μιλάνο

© Shutterstock Τα φθηνότερα αεροπορικά για γιορτές στην Ευρώπη

Στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας στη βόρεια Ιταλία μας πετά η Ryanair με 77,20€ μετ’ επιστροφής, τιμή που εντοπίσαμε για τις ημέρες 29/12-4/1.

Σόφια

Η Ryanair μας πετά στην βουλγαρική πρωτεύουσα, έναν από τους οικονομικότερους ανερχόμενους προορισμούς των Βαλκανίων, έναντι 83,20€ μετ’ επιστροφής, τιμή που εντοπίσαμε για τις ημέρες 22-29/12.

Βερολίνο

Στη γερμανική πρωτεύουσα, τις πιο συμφέρουσες τιμές εντοπίσαμε στη Ryanair για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς – ήτοι 102€ μετ’ επιστροφής για τις ημέρες 30/12-4/1.

 

Βουκουρέστι

Στα 105€ εντοπίσαμε πτήσεις της Ryanair για την ρουμανική πρωτεύουσα. Οι γιορτές στην ενδιαφέρουσα βαλκανική πόλη θα μας στοιχίσουν τόσο για πτήσεις τις ημέρες 22-28/12.

Κωνσταντινούπολη

Η Aegean μας επιτρέπει να κάνουμε γιορτές στην Πόλη, αλλάζοντας τον χρόνο με φόντο τον Βόσπορο, από 114,87€ μετ’ επιστροφής – τιμή που εντοπίσαμε για τις ημέρες 30/12-5/1.

Ρώμη

Η ιταλική πρωτεύουσα μας περιμένει για να αλλάξουμε χρόνο με φόντο το Βατικανό και την Φοντάνα ντι Τρέβι, με μόλις 120€ - τιμή για τις πτήσεις της Ryanair τις ημέρες 30/12-3/1.

Βουδαπέστη

Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης για τα Χριστούγεννα, η ουγγρική πρωτεύουσα μας υποδέχεται με 127€, αν επιλέξουμε να πετάξουμε στις 30/12 και να επιστρέψουμε… τ’ Αϊ Γιαννιού με τη Ryanair.

Κρακοβία

Την ίδια τιμή (127€) βρίσκουμε και για πτήσεις της Ryanair στο Katowice, αεροδρόμιο σχεδόν δίπλα στην Κρακοβία, για τις ημερομηνίες 28/12-4/1.

Βενετία

Η Volotea μας προτείνει Πρωτοχρονιά στα κανάλια της Βενετίας, εφόσον πληρώσουμε τα 135,68€ που χρεώνει για τις πτήσεις της τις ημέρες 27/12-3/1.

Λάρνακα

Η Aegean μας πετά Κύπρο στις 28/12 και μας φέρνει πίσω στην Αθήνα στις 2/1, με 138,24€.

Είναι επικίνδυνο να ταξιδεύει μια γυναίκα μόνη;

 

 

 

Σε μια εποχή που τα ταξίδια έχουν αρχίσει να τρομάζουν αρκετούς τουρίστες που τους κυριεύει ο φόβος μην πέσουν θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, τι συμβαίνει άραγε με το θέμα «γυναίκα μόνη ταξιδεύει;»

Επικρατεί η αντίληψη ότι ένας άντρας μόνος του θα κάνει πιο εύκολα την κίνηση να κλείσει εισιτήρια για ένα μοναχικό ταξίδι, σε σχέση με μια γυναίκα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες εκεί έξω που παίρνουν τα ταξίδια τους στα σοβαρά και δεν έχουν καμία πρόθεση να τα χάσουν, επειδή δεν συνέπεσε η άδειά τους με αυτή των φίλων τους.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι μια μόνη γυναίκα σε ένα ταξίδι έχει να αντιμετωπίσει πολλά, σύμφωνα με την Lee Tulloch του traveller.com. Η ίδια αναφέρει ότι η σεξουαλική παρενόχληση, για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι κάτι που αντιμετωπίζει μόνο το γυναικείο φύλο, αλλά όταν μια γυναίκα ταξιδεύει μόνη ή μαζί με μια άλλη γυναίκα, θα πρέπει να λάβει πιο σοβαρά τα θέματα ασφάλειας του ταξιδιού.

Σίγουρα δεν έπρεπε να είναι έτσι τα πράγματα, αλλά η βία και η κακοποίηση γυναικών συμβαίνει παγκοσμίως και σε αρκετές κουλτούρες είναι ενδημική. Κι αν θεωρείτε ότι στην Ελλάδα τα πράγματα είναι καλά, να σας ενημερώσουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται στη θέση 91 στη λίστα των 142 χωρών του World Economic Forum 2014 με τα καλύτερα (και τα χειρότερα) μέρη του κόσμου να είσαι γυναίκα, με τις Φιλιππίνες, την Ουγκάντα και τη Ρουάντα να είναι μερικές από τις χώρες που σημείωσαν καλύτερο σκορ.

Για τις γυναίκες που ταξιδεύουν, κάποιες χώρες είναι πιο επικίνδυνες, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος, όπου η σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση σε ασυνόδευτες γυναίκες και κορίτσια είναι σχεδόν καθεστώς. Μπορεί κάτι τέτοιο να μην γίνεται αντιληπτό από κάποιον που παίρνει το λεωφορείο ξενάγησης για τις πυραμίδες, αλλά αν είστε από τους ταξιδιώτες που τους αρέσει να «ανακατεύονται» με τους ντόπιους, να απολαμβάνουν τη street κουλτούρα του μέρους που επισκέπτονται και ανήκετε στο θηλυκό φύλο, τότε η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική. Χωρίς να σημαίνει ότι οι τουρίστριες είναι πάντα ο πρώτος στόχος σε όλες τις χώρες, υπάρχουν χώρες, όπου μια γυναίκα μόνη και δη τουρίστρια να περπατάει στο δρόμο είναι επικίνδυνο. Συν του ότι η αστυνομία, πολλές φορές θεωρεί ότι η γυναίκα συμβάλλει στην επίθεση, ότι έχει μερίδιο ευθύνης.

Σύμφωνα με το World Economic Forum, τα χειρότερα μέρη για να είσαι γυναίκα είναι το Αφγανιστάν, όπου ο αναλφαβητισμός στις γυναίκες φτάνει το 17%, το Μάλι, η Συρία, το Ιράκ, το Νεπάλ, όπου οι ανύπαντρες γυναίκες ή τα ορφανά πωλούνται σε εμπόρους, η Υεμένη, όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι χωρίς άδεια από τον άντρα τους, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Σουδάν, η Δημοκρατία του Κονγκό και το Τσαντ. Με εξαίρεση το Νεπάλ, βέβαια, όλες οι υπόλοιπες χώρες δεν είναι τουριστικές, αλλά υπάρχουν και τουριστικές χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες για τις γυναίκες, όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Κολομβία, η Γουατεμάλα, το Μεξικό και η Κένυα.

Στην Ιαπωνία φαίνεται πως υπάρχει θέμα στα τρένα, γι’ αυτό και υπάρχουν βαγόνια αποκλειστικά για γυναίκες στις ώρες αιχμής.

Το πεντάστερο Leela Palace και το Imperial στο Νέο Δελχί έχουν δωμάτια με έξτρα ασφάλεια μόνο για γυναίκες και σίγουρα δεν είναι κακή ιδέα, αν επισκέπτεστε τέτοιες χώρες μόνες, να ψάχνετε για τέτοιου είδους διαμονή.

Γενικότερα, προτιμήστε χώρες όπου οι πολιτικοί και η αστυνομία δεν φημίζονται ότι κατηγορούν τα θύματα και ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τα σκορ των χωρών όσον αφορά το θέμα γυναίκα πριν επιλέξετε τον επόμενό σας προορισμό.

 

Οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για το 2017

 

 

 

Το Condé Nast Traveler πρόσφατα δημοσιοποίησε τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα με τους αναγνώστες του. Το κοινό γνώρισμα των πόλεων αυτών είναι ο συνδυασμός των σύγχρονων ανέσεων με μια ιδιαίτερη ομορφιά και ιστορία. Ιδού, λοιπόν, οι καλύτερες των καλύτερων.

Τόκιο, Ιαπωνία
Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας είναι ένα εντυπωσιακό μίγμα αντιθέσεων, όπου οι υπερσύγχρονοι ουρανοξύστες με τις πολύχρωμες νέον πινακίδες βρίσκονται σε αρμονία με αρχαίους ναούς και μεγάλα δάση. Το Τόκιο έχει και τα περισσότερα αστέρια Michelin από οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη, ενδεικτικό της υψηλής γαστρονομίας που προσφέρει η πόλη. Για μια αυθεντική εμπειρία, πρέπει να δοκιμάσετε ramen noodles σε ένα από τα πολλά πρωτότυπα εστιατόρια της πόλης μαζί με ένα σπάνιο ιαπωνικό ουίσκι.

Βιέννη, Αυστρία
Με μια πλούσια παράδοση στις τέχνες και στα γράμματα, η Βιέννη είναι η «πολιτιστική» πρωτεύουσα της λίστας μας. Για μια γεύση της αυστριακής αριστοκρατίας αξίζει να επισκεφτείτε την εντυπωσιακή θερινή κατοικία των Αψβούργων στο Σένμπρουν και να δοκιμάσετε το Sachertorte, το χαρακτηριστικό σοκολατένιο κέικ της πόλης, το οποίο σερβίρεται ιδανικά με κρέμα σαντιγί.

Κιότο, Ιαπωνία
Ένα ταξίδι στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας είναι στην ουσία ταξίδι στον χρόνο, αφού κάτω από τους μεγαλεπήβολους ναούς του δέκατου αιώνα θα δείτε νεαρές γκέισες, ενώ μπορείτε να μείνετε σε ένα από τα παραδοσιακά machiyas – σπίτια στα οποία κάποτε ζούσαν τεχνίτες. Με πάνω από 1.600 βουδιστικούς ναούς και 400 Σίντο ναούς, το Κιότο είναι μια από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις της χώρας. Εκτός από 100 εστιατόρια με αστέρι Michelin, υπάρχουν πολλά εστιατόρια με πιο αυθεντικές και παραδοσιακές γεύσεις.

Βαρκελώνη, Ισπανία
Η ηλιόλουστη πρωτεύουσα της Καταλονίας πραγματικά τα έχει όλα, αφού συνδυάζει τόσο το βουνό όσο και την θάλασσα. Αφού θαυμάσετε τα φυσικά τοπία, μπορείτε να εξερευνήσετε και να μάθετε την πλούσια ιστορία της πόλης με μια βόλτα ή ξενάγηση στις ιστορικές γειτονιές της Βαρκελώνης, η οποία είναι αποτυπωμένη στην αρχιτεκτονική της πόλης. Εκτός από πειραματικές γεύσεις, όπως στο εστιατόριο του Ferran Adria που σερβίρει ένα μοναδικό γεύμα 40 πιάτων, υπάρχει πληθώρα εστιατορίων με πιο παραδοσιακές διαθέσεις.

Παρίσι, Γαλλία
Η «Πόλη του Φωτός» δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες και ρομαντικές πόλεις του κόσμου: Πύργος του Άιφελ, το Λούβρο, η Παναγία των Παρισίων, το μουσείο Ροντέν, η Μονμάρτη, το Πομπιντού και ο Σηκουάνας (το σούρουπο) είναι μονάχα λίγα από τα μοναδικά αξιοθέατα του Παρισιού. Αρκετά ιστορικά κτίρια έχουν αναπαλαιωθεί και μετατραπεί σε ξενοδοχεία, ενώ τα εστιατόρια της πόλης βρίσκονται σε κλάση από μόνη τους.

Σίδνεϋ, Αυστραλία
Η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας είναι ιδανικός προορισμός όλες τις εποχές του χρόνου. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας σε μια από τις πανέμορφες παραλίες και να φάτε κάτω από τον ήλιο, ενώ τους θερινούς μήνες μπορείτε να εξερευνήσετε την πολιτιστική πλευρά της πόλης. Όποτε αποφασίσετε να πάτε, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον Πύργο του Σίδνεϋ για μια αξεπέραστη θέα της πόλης από την γυάλινη πλατφόρμα του.

Μαδρίτη, Ισπανία
Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε την μαγεία της Μαδρίτης είναι κάνοντας μια βόλτα με τα πόδια. Πέραν των πολλών μουσείων και ιστορικών μπαρ, η ισπανική πρωτεύουσα έχει μεγάλες αγορές για όλα τα γούστα, ενώ τα μοναδικά αξιοθέατα της ισπανικής πρωτεύουσας, όπως ο αιγυπτιακός ναός Templo de Debod και η αρχαία πύλη Puerta de Alcalá προσδίδουν μια ιδιαίτερη στην πόλη.

Βανκούβερ, Καναδάς
Το παραθαλάσσιο Βανκούβερ συνδυάζει κατά έναν μοναδικό τρόπο την ανερχόμενη και δημιουργική καλλιτεχνική σκηνή του με την αξεπέραστη άγρια ομορφιά του Καναδά. Ως μια από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις της χώρας, οι επιλογές για φαγητό και μόνο ζαλίζουν. Αφού περιηγηθείτε στα βουνά με το τελεφερίκ, μπορείτε να επιστρέψετε στην πόλη για να απολαύσετε ένα γεύμα ή ποτό πριν την βραδινή σας έξοδο.

Ρώμη, Ιταλία
Η «Αιώνια Πόλη» είναι ο κατεξοχήν προορισμός για να βιώσει κανείς την «dolce vita». Ανάμεσα στο Πάνθεον και το Κολοσσαίο θα βρείτε αμέτρητα μικρά καφέ και εστιατόρια για να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα ή κάτι γρήγορο για να φάτε, προτού επισκεφτείτε τα μουσεία της Ρώμης.

Μόναχο, Γερμανία
Η ιστορική βαυαρική μητρόπολη μπορεί να προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες για το Oktoberfest, αλλά τα καταφέρνει μια χαρά και τον υπόλοιπο χρόνο. Το κέντρο του Μονάχου έχει τεράστια πάρκα, πλούσιες γαστρονομικές επιλογές και μια δυνατή καλλιτεχνική σκηνή, δίνοντας έτσι αμέτρητες επιλογές στους επισκέπτες και κατοίκους της πόλης.

 

Ταξίδι σε 5 από τα πιο τρομακτικά μέρη του πλανήτη

www.wikipedia.com/Schwiki

 

  Αν τα ταξίδια ανοίγουν τους ορίζοντές μας και ο τρόμος οξύνει τις αισθήσεις μας, τότε ο συνδυασμός των δύο μπορεί να δώσει ένα πολύ έντονο αποτέλεσμα.

Από έναν ναό με χιλιάδες ποντίκια παντού, μέχρι ένα νησί γεμάτο με δηλητηριώδη φίδια, αυτά είναι 5 μέρη του πλανήτη που, σύμφωνα με το site ερωταπαντήσεων Quora, κάνουν πολύ κόσμο να ανατριχιάζει. Αν αναζητάτε περιπέτειες φέτος, μην ψάχνετε άλλο.

Λίμνη Roopkund: παγωμένη λίμνη γεμάτοι ανθρώπινους σκελετούς

Το 1942, ένας δασοφύλακας που βρέθηκε κοντά στη λίμνη Roopkund της Ινδίας, σε υψόμετρο 5.029 μέτρων στα Ιμαλάια, έκανε μια όχι και τόσο ευχάριστη ανακάλυψη: μια ρηχή, παγωμένη λίμνη, περιτριγυρισμένη από ανθρώπινους σκελετούς. Όταν ήρθε το καλοκαίρι, ο πάγος έλιωσε και εκατοντάδες ακόμη σκελετοί αποκαλύφθηκαν, κάποιοι, μάλιστα, με σάρκα και μαλλιά, μετατρέποντας το ακατοίκητο αυτό μέρος σε έναν μαζικό τάφο. Οι θεωρίες ποικίλουν, από επιδημίες, σε κατακρήμνιση εδάφους και σε τελετουργικές αυτοκτονίες, με τους σκελετούς να φτάνουν τους 200-300 και να χρονολογούνται πίσω στον 9ο αιώνα. Μια αποστολή του 2004 αποκάλυψε ότι οι σκελετοί χωρίζονται σε 2 ομάδες: μια ομάδα συγγενών ή φυλής και μια μικρότερη ομάδα ντόπιων. Το γεγονός, πάντως, ότι όλοι έχουν μικρά, αλλά βαθιά χτυπήματα στο κεφάλι, δείχνει ότι πέθαναν με τον ίδιο τρόπο: από μια θύελλα με χαλάζι βιβλικών διαστάσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι ταξιδιώτες σήμερα μπορούν να δουν τους σκελετούς, αλλά η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι, που λιώνουν οι πάγοι και το θέαμα είναι ακόμη πιο τρομακτικό.

WWW.FLICKR.COM

Ilha da Queimada Grande: το νησί με τα φίδια

Η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψη σε αυτό το νησί της Βραζιλίας, 33 χιλιόμετρα από το Sao Paolo, απαγορεύεται. Ο λόγος; Είναι γεμάτο μεγάλα, δηλητηριώδη φίδια. Πολλοί το ονομάζουν –τι άλλο;- το «νησί των φιδιών», αφού φιλοξενεί περί τα 4 χιλιάδες Bothrops insularis φίδια, ένα είδος υπό εξαφάνιση, το οποίο παγιδεύτηκε στο νησί όταν ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας και κάλυψε τη στεριά που το ένωνε με την ενδοχώρα. Το ναυτικό τότε «έκλεισε» το νησί για να προστατέψει τόσο τους ανθρώπους από τα φίδια, όσο και τα φίδια από τους ανθρώπους. Τα φίδια αυτά έχουν περισσότερο από μισό μέτρο μήκος και το δηλητήριό τους δρα γρήγορα, λιώνοντας την ανθρώπινη σάρκα, προκαλώντας νέκρωση του μυϊκού ιστού, αιμορραγία του εγκεφάλου και του εντέρου, πρόβλημα στα νεφρά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχει ένα φίδι ανά τετραγωνικό μέτρο του νησιού και σίγουρα το νησί απέχει πολύ από αυτά που έχουμε στο νου μας για διακοπές.

Ναός Karni Mata: ο ναός με τα μαύρα ποντίκια

Ο Ναός Karni Mata της Ινδίας αποτελεί τουριστική ατραξιόν που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, τόσο ευλάβειας, όσο και αποστροφής. Αν αναρωτιέστε για το δεύτερο, σκεφτείτε ότι ο ναός αυτός αποτελεί σπίτι χιλιάδων τρωκτικών που περιφέρονται σε κάθε γωνιά του. Στην έρημο Ταρ του Ράτζασταν, ο ναός φιλοξενεί περίπου 20 χιλιάδες μαύρα ποντίκια, τα οποία τριγυρνούν ελεύθερα παντού, με χιλιάδες τουρίστες και πιστούς κάθε χρόνο, να επισκέπτονται το μέρος αναζητώντας την «ευχή» των άγιων ποντικών. Σύμφωνα με το μύθο, όταν ο θετός γιος της ινδουιστικής θεότητας Karni Mata πνίγηκε σε μια λίμνη, η Karni Mata ζήτησε από τον θεό του θανάτου, Yama, να τον αναστήσει. Ο Yama ενέδωσε, αλλά μόνο υπό τον όρο ο γιος και η κάστα του να επιστρέψουν ως ποντικοί. Οι πιστοί τα θεωρούν «μικρά παιδιά» και φροντιστές του ναού, ενώ τα ταΐζουν γάλα, φλούδες καρύδας, δημητριακά και διάφορα άλλα που ετοιμάζουν οι ίδιοι. Κι αν ακόμη δεν έχετε ανατριχιάσει όσο θα έπρεπε, μάθετε κι αυτό: επειδή θεωρείται πως οι τροφές που έχουν δαγκώσει τα ποντίκια αυτά είναι τυχερές, πολλοί πιστοί μαζεύουν τα αποφάγια τους για καλή τύχη.

WWW.WIKIPEDIA.COM/TORMOD SANDTROV

Έρημος Karakum: μια επίγεια κόλαση

Αν η κόλαση υπάρχει, τότε σίγουρα είναι κάπως έτσι, όπως αυτός ο κρατήρας στη μέση της ερήμου Karakum στο Τουρκμενιστάν. Πρόκειται για μια επιστημονική αποστολή που πήγε απίστευτα άσχημα, όταν το 1971, μια ομάδα σοβιετικών επιστημόνων έστησαν μια εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου. Το έδαφος κάτω από την εξέδρα ήταν μια φυσική πηγή πετρελαίου, η οποία, όμως, κατέρρευσε σε έναν ανοιχτό κρατήρα, «καταπίνοντας» την εξέδρα και τις εγκαταστάσεις τους. Φοβούμενοι τη διάδοση δηλητηριώδους μεθανίου, οι ερευνητές έβαλαν φωτιά στον κρατήρα, ανοίγοντας την τεράστια λακκούβα της κολάσεως, με φλόγες κάτω από τα πόδια τους και ελπίζοντας ότι θα γλίτωναν από τα αέρια μέσα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Αυτό συνέβη πριν 4 δεκαετίες και σήμερα, ο κρατήρας 70 μέτρων πλάτους και 30 μέτρων βάθους συνεχίζει να υπάρχει και να αποτελεί την «Πόρτα της Κολάσεως», σύμφωνα με τους ντόπιους. Κι όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει έτσι για πάντα, με πολλούς ταξιδιώτες να κατασκηνώνουν τριγύρω για να ζήσουν από κοντά το απίστευτο θέαμα.

COMMONS.WIKIMEDIA.ORG

Isla de las Munecas: το νησί με τις στοιχειωμένες κούκλες

Εξαιτίας ενός ατυχούς περιστατικού, οι πανέμορφοι πλωτοί κήποι του Isla de las Munecas στο Μεξικό, πλέον μοιάζουν βγαλμένοι από μεταμεσονύκτια ταινία τρόμου. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, ένα κοριτσάκι πνίγηκε πριν δεκαετίες στα κανάλια Xochimilco, έξω από το Mexico City, και μετά το θάνατό της, άρχισαν να «ξεβράζονται» κούκλες εκεί όπου πέθανε. Ο υπεύθυνος για τη φροντίδα του μέρους, Don Julian Santana Barrera, κουβαλώντας τύψεις για το ότι δεν μπόρεσε να σώσει το κοριτσάκι, ξεκίνησε να κρεμάει κούκλες στα δέντρα του νησιού στη μνήμη της. Με το πέρασμα των χρόνων, τα δέντρα γέμισαν με κρεμασμένες κούκλες, οι οποίες, όμως, ήταν πλέον φθαρμένες, χωρίς χέρια ή πόδια και σαπισμένες, λόγω της υγρασίας. Οι ντόπιοι λένε πως οι κούκλες πλέον κρατούν την ψυχή του κοριτσιού, ενώ πολλοί αναφέρουν ότι οι ακούν και ψιθύρους μεταξύ τους. Η ιστορία, όμως, δεν τελειώνει εδώ, αφού ο Barrera, 50 χρόνια μετά το συμβάν, βρίσκεται πνιγμένος στο ίδιο σημείο που πνίγηκε και το κοριτσάκι. Μετά το θάνατό του το 2001, το νησί γεμίζει εκατοντάδες τουρίστες, με κάποιους να φέρνουν καινούργιες κούκλες για να προσθέσουν στην ανατριχιαστική συλλογή

 

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I'm a great place for you to tell your story and let your visitors know a little more about you.

Πέντε προορισμοί που σκοτώνουν (κυριολεκτικά)

© clickatlife.gr Πέντε προορισμοί που σκοτώνουν (κυριολεκτικά)

 Κάποια μέρη στον κόσμο σε δελεάζουν να τα επισκεφτείς, αλλά την ίδια στιγμή δεν είναι και τα πιο ιδανικά για τη σωματική ακεραιότητα, το καθένα για τους δικούς του λόγους. Εξετάζουμε πέντε από αυτά που ίσως είναι καλύτερα να τα γνωρίζουμε από μακριά. 

   Κήποι Alnwick, Ηνωμένο Βασίλειο  Οι κήποι του  κάστρου Alnwick  στη βόρεια Αγγλία είναι ήσυχοι και πανέμορφοι εκ πρώτης όψεως. Ανάμεσά τους, όμως, βρίσκεται και ο διάσημος  Poison Garden  (δηλητηριώδης κήπος), ο οποίος δημιουργήθηκε το 2005 και πραγματικά τα φυτά που «φιλοξενεί» μπορούν να... σκοτώσουν τους επισκέπτες. Κώνειο, δακτυλίτιδα, Ricinis communis (που παράγει τοξική ρισίνη, για την οποία δεν υπάρχει αντίδοτο), Strychnos nux-vomica (που παράγει δηλητηριώδη στρυχνίνη) είναι μερικά μόνο από τα όχι και τόσο φιλικά φυτά που θα συναντήσει κάποιος εκεί, με  προειδοποίηση στην πύλη εισόδου.  Ο λόγος ύπαρξης του κήπου είναι κυρίως για να επιμορφώνει τον κόσμο για τα ναρκωτικά, αλλά αποτελεί ένα μέρος από το οποίο καλύτερα να μείνετε μακριά. 

 

© clickatlife.gr   Τσέρνομπιλ, Ουκρανία  Ο τόπος όπου συνέβη ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα της ιστορίας, η έκρηξη του αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας το 1986, το  Τσέρνομπιλ  μετά την καταστροφή εγκαταλείφτηκε και από τους 14 χιλιάδες κατοίκους του και σήμερα παραμένει  ακατοίκητο στο μεγαλύτερο μέρος  του, λόγω της ραδιενέργειας και της κατακρήμνισης.Παρ’ όλ’ αυτά πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις στο μέρος, ακόμη και σήμερα, μεγάλες εκτάσεις της ουκρανικής επαρχίας  παραμένουν ραδιενεργές  και ακατάλληλες για καλλιέργεια, ενώ μικρές πόλεις κοντά στον αντιδραστήρα έχουν εγκαταληφθεί. Αν βρεθείτε στο εγκαταλελειμμένο Prypiat, που σήμερα αποτελεί πόλη-φάντασμα λόγω του ατυχήματος, μείνετε μακριά από τα βρύα, τα οποία απορροφούν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. 

 

 

© clickatlife.gr   Caminito del Rey, Ισπανία  Μεταφράζεται ως «το   μικρό μονοπάτι του βασιλιά  » και είναι ένα μονοπάτι περίπου 3,5 χιλιομέτρων μήκους και 1 μέτρου πλάτους, σε ύψος 100 μέτρων, το οποίο βρίσκεται στο μικρό ισπανικό χωριό El Chorro, κατά μήκος ενός φαραγγιού. Έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του πιο επικίνδυνου μονοπατιού στον κόσμο, αφού εκεί έχασαν 5 άνθρωποι τη ζωή τους το 1999 και 2000 και στην πραγματικότητα  δεν κατασκευάστηκε για πεζοπορία,  αλλά για τη χρήση εργατών που έπρεπε να μεταφέρουν υλικά και να επιθεωρούν τις εργασίες. Την ονομασία του την πήρε το 1921 όταν ο βασιλιάς Αλφόνσο XIII περπάτησε στο μονοπάτι για να εγκαινιάσει το φράγμα στον ποταμό Guadalhorce. Ακόμη κι όταν το μονοπάτι έκλεισε το 2000, 4 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το 2008 έως το 2013. Έπειτα από αρκετά μέτρα ασφαλείας, το μονοπάτι ξανάνοιξε τον Μάρτιο του 2015, αλλά ακόμη δεν αποτελεί ασφαλή προορισμό για αρχάριους πεζοπόρους. 

 

 

© clickatlife.gr   Βράχοι του Μοχέρ, Ιρλανδία  Με περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, οι βράχοι του Μοχέρ είναι η πιο δημοφιλής τουριστική ατραξιόν της  Ιρλανδίας  . Φτάνουν τα  120 μέτρα ύψος  , με μέγιστο ύψος στα 215 μέτρα και το υλικό τους είναι σχιστόλιθος και ψαμμίτης. Κάποιοι από τους βράχους φτάνουν τα…  300 εκατομμύρια χρόνια  ύπαρξης, ενώ υπάρχουν περίπου 30 χιλιάδες πουλιά από περισσότερα από 20 είδη που ζουν εκεί. Αυτό, όμως, που δεν έχουν οι βράχοι είναι τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, κάτι που έχει οδηγήσει σε αρκετούς θανάτους. 

 

 

© clickatlife.gr   Έρημος Danakil, Ερυθραία  Σε περίπτωση που ο καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες μέχρι  48 βαθμούς Κελσίου  δεν αρκούν για να σας αποτρέψουν, τότε ίσως οι τοξικοί πίδακες το καταφέρουν. Το τοπίο με τα ενεργά ηφαίστεια είναι άκρως θανατηφόρο, η έρημος βρίσκεται  100 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας  και αν κάποιος θέλει να το επισκεφτεί, θα πρέπει να έχει μαζί του έμπειρο οδηγό😲

Η ομορφότερη κρυμμένη πόλη του κόσμου είναι Ελληνική. Βρίσκεται σφηνωμένη στις πλαγιές ενός τεράστιου βράχου


Σε αφιέρωμα που έκανε η Huffington Post στις ωραιότερες κρυμμένες πόλεις του κόσμου, αναφέρει για την Μονεμβασιά: «Ανακαλύψαμε αρκετές κρυμμένες πόλεις. Καμία όμως από αυτές δεν αποδείχθηκε τόσο όμορφη όσο η Μονεμβασιά στην Ελλάδα».Δεν έχουν άδικο. H Μονεμβασιά είναι ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς αλλά και εξαιρετικής ιστορικής σημασίας.

Το θέαμα είναι μοναδικό: Ένας τεράστιος βράχος ύψους 300 μέτρων, γυμνός και απότομος.

Σε μία από τις πλαγιές του βρίσκεται σφηνωμένη μια μεσαιωνική πολιτεία ζωσμένη από τείχη, επάλξεις και πύργους.. το περίφημο κάστρο της Μονεμβασιάς.

Το έτος 375 μ.Χ. ένας μεγάλος σεισμός έιχε ως αποτέλεσμα να αποσπαστεί ο βράχος από τη ξηρά. Η ιδιαιτερότητα του βράχου που μοιάζει να είναι έτοιμος να σαλπάρει, θα τον κάνει απροσπέλαστο ιδιαίτερα από την νοτιοανατολική πλευρά του.

Γι’ αυτό και πολύ γρήγορα θα χτιστεί εκεί κάστρο από τους κυνηγημένους Λάκωνες που υποφέρουν από τις επιδρομές των βαρβάρων. Τα τείχη του κάστρου δείχνουν αδιαπέραστα ακόμα και σήμερα και προκαλούν δέος στους επισκέπτες.

Ο Γιάννης Ρίτσος παρομοίωσε εύστοχα το βράχο της Μονεμβασιάς με πέτρινο καράβι.

Στο κάστρο μένουν μόνιμα 10-20 οικογένειες, από τη γέφυρα όμως που τον ενώνει με τη στεριά χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο περνούν την πύλη του.

Είναι σαν να μπαίνεις στη μηχανή του χρόνου.

Θα μεταφερθείς σε μία άλλη εποχή και θα ξαναζήσεις σκηνές από μάχες του παρελθόντος απλά και μόνο παρατηρώντας τα σημάδια από τα βόλια στην είσοδο, προίκα κάποιας πολιορκίας ή περπατώντας στα ακανόνιστα δρομάκια της μεσαιωνικής πολιτείας και στα περάσματα με τις ψηλές καμάρες.

Στην αρχή θα περιπλανηθείς στη Κάτω Πόλη. Αυτή όμως που χτίστηκε πρώτη είναι η Επάνω Πόλη στη κορυφή του βράχου, όπου κατοικούσαν οι άρχοντες και ήταν η έδρα των διοικητικών υπηρεσιών.

Η Επάνω Πόλη είναι πια ερημωμένη, δεσπόζει όμως ο ναός της Αγίας Σοφίας και διασώζονται οι τρεις εντυπωσιακών διαστάσεων κοινόχρηστες στέρνες.

Από την άλλη, η Κάτω Πόλη με τα δαιδαλώδη δρομάκια της θυμίζει μικρό λαβύρινθο, ενώ τα σπίτια λόγω έλλειψης χώρου μοιάζουν να καβαλάνε το ένα πάνω στο άλλο. Θα εντυπωσιαστείς από την αρχιτεκτονική των σπιτιών. Το κεντρικό καλντερίμι είναι γεμάτο τουριστικά μαγαζιά, ρεσεψιόν ξενώνων και εστιατόρια.

Ανεβαίνοντας τα σκαλιά που αρχίζουν αριστερά μετά το μικρό τούνελ της πύλης και θα βρεθείς στο σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, με τη βεράντα που κρέμεται πάνω από το Μυρτώο πέλαγος.

Στη συνέχεια θα χαθείς ξανά και ξανά στα λιθόστρωτα δρομάκια με τα αρχοντικά, θα θαυμάσεις τις βυζαντινές εκκλησίες (40 τον αριθμό με την καθεμία να έχει τη δική της ιστορία και ατμόσφαιρα) και θα μπεις στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού αλλά και στο αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται στο διατηρητέο κτήριο μουσουλμανικού τεμένους.

Σίγουρα αξίζει να δεις την ερημωμένη Επάνω Πόλη μέσω του πέτρινου στριφογυριστού ανηφορικού μονοπατιού (η ανάβαση διαρκεί περίπου 20 λεπτά).

Θα εντυπωσιαστείς από την ανεπανάληπτη θέα και από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας που έχτισε η γυναίκα του αυτοκράτορα Ανδρόνικου σε ανάμνηση εκείνης στη Κωνσταντινούπολη.

Έξω από το κάστρο υπάρχει ο γραφικός νέος οικισμός της Μονεμβασιάς, με σημαντική τουριστική κίνηση και πολλές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση.

Τα πέτρινα σπίτια, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα αρχοντικά με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα ισχυρά τείχη της ανέγγιχτης από το χρόνο, αλλά ζωντανής και κατοικημένης κάτω πόλης μεταφέρουν τον επισκέπτη σε εποχές που η Μονεμβασιά ήταν ένα από τα σημαντικότερα κάστρα της Πελοποννήσου, κέντρο εμπορίου και τόπος ιστορικών μαχών.

😀

Αυτό είναι το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο του κόσμου

© Shutterstock Αυτό είναι το πρώτο                    υποβρύχιο εστιατόριο του κόσμου

Θα ανοίξει τις πύλες του στις αρχές του 2019 και δεν είναι ένα ακόμα εστιατόριο της σειράς.

Το Under στη Νορβηγία είναι το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο παγκοσμίως και σχεδιάστηκε από την νορβηγική Snohetta, που έχει σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, την Εθνική Λυρική Σκηνή στη Νορβηγία, αλλά και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Θα βρίσκεται πέντε μέτρα κάτω από τη θάλασσα, θα έχει τρία επίπεδα χωρητικότητας 100 ατόμων και, όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του, θα προσφέρει “μια μοναδική εμπειρία” στους επισκέπτες.

Οι πρώτες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι εντυπωσιακές.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον το μενού του. Κάτι μας λέει ότι δε θα σερβίρει καλαμαράκια και χταποδάκι ξιδάτο.

© Παρέχεται από: in2life.gr  

 

Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο

© Shutterstock Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο

της Ηρώς Κουνάδη

Η Ήπειρος δεν έχει μόνο κουκλίστικα χωριά και τοξωτά γεφύρια –η φυσική ομορφιά συναγωνίζεται «στα ίσα» την ανθρώπινη δημιουργία σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας. Κι έχουμε επτά από τα θαύματά της για να το αποδείξουμε.

 

Το φαράγγι του Βίκου

Το δυνατό(τερο) χαρτί της περιοχής, το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου –αμφισβητείται αυτός ο τίτλος, στις καρδιές μας και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες όμως ισχύει, οπότε θα τον χρησιμοποιούμε όσο θέλουμε.

 

© Παρέχεται από: in2life.gr

Για να το εκτιμήσετε στο μεγαλείο του, πριν ξεκινήσετε να περπατάτε μία από τις φαντασμαγορικές διαδρομές που το διασχίζουν, προτείνουμε να το χαζέψετε πρώτα από ψηλά, από το παρατηρητήριο στη θέση Οξιά: Ένα φυσικό μπαλκόνι ενάμισι χιλιόμετρο πάνω από το μεγαλειώδες χάος του φαραγγιού, που απλώνεται «κάθετα» από κάτω σας, προκαλώντας ίλιγγο και κόβοντας την ανάσα. Εδώ θα φτάσετε οδηγώντας περί τα δέκα-δεκαπέντε λεπτά από το Μονοδέντρι, περνώντας μέσα από το επίσης φαντασμαγορικό Πέτρινο Δάσος και αφήνοντας το αυτοκίνητο εκεί που τελειώνει ο δρόμος, για να διανύσετε τα τελευταία 100 μέτρα ως το παρατηρητήριο με τα πόδια.

Διαβάστε περισσότερα - Τα άγνωστα (στα) Ζαγοροχώρια

Ο Βοϊδομάτης που διασχίζει το φαράγγι του Βίκου

© Παρέχεται από: in2life.gr

Το πρώτο από τα πράγματα που θα ακούσετε να λέγονται για τον Βοϊδομάτη, είναι πως πρόκειται για ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης –το νερό του είναι τόσο κρυστάλλινο, που οι μελέτες λένε ότι μπορείς να το πιείς. Η πραγματική μαγεία, όμως, βρίσκεται στην απόχρωσή τους, η οποία σε πολλά σημεία θυμίζει την κινηματογραφική Γαλάζια Λίμνη: Έχει αυτό το εξωτικό σμαραγδένιο χρώμα, που αυτή την εποχή αναδεικνύουν σε ακόμα εντυπωσιακότερο τα χρυσοκόκκινα δάση που το κορνιζάρουν.

 

Μέχρι την άνοιξη που θα έχει αρκετό νερό για ένα αξιοπρεπές rafting, τον απολαμβάνουμε περπατώντας στις όχθες του –πολλές από τις διαδρομές που διασχίζουν το φαράγγι του Βίκου περνούν δίπλα του. Μία από τις αγαπημένες μας είναι αυτή εδώ.

Η Βάλια Κάλντα

© Παρέχεται από: in2life.gr

Γνωστή επί τω επισημοτέρω ως Εθνικός Δρυμός Πίνδου, η «Ζεστή Κοιλάδα» (όπως είναι η μετάφραση του βλάχικου ονόματός της) ενώνει την Ήπειρο με τη Μακεδονία και απλώνεται σε 69.000 στρέμματα μαύρων πεύκων και χρυσοκόκκινων αυτή την εποχή οξιών. Στα highlights της συγκαταλέγονται μαγευτικές τοποθεσίες όπως τα Κόκκινα Πεύκα με την πανοραμική τους θέα στην κοιλάδα, το Αρκουδόρεμα, με τα κρυστάλλινα νερά στην καρδιά του μαύρου δάσους, όπου οι καφέ αρκούδες σουλατσάρουν την άνοιξη όταν ξυπνούν από τον χειμερινό υπνάκο τους και, τέλος, το χωριό Βωβούσα, χτισμένο στις όχθες του Αώου, τον οποίο «στεφανώνει» με ένα πανέμορφο πέτρινο μονότοξο γεφύρι του 18ου αιώνα.

Ο Καταρράκτης στα Τζουμέρκα

© Παρέχεται από: in2life.gr

Φωτό: Όμορφος κόσμος

Έδωσε το όνομά του στο γλυκύτατο χωριουδάκι δίπλα του, που λέγεται απλά Καταρράκτης. Σε απόσταση δέκα λεπτών οδήγησης έξω από το χωριό, θα συναντήσετε το ξύλινο, ειδικά κατασκευασμένο μονοπάτι που οδηγεί στον υπέροχο καταρράκτη, τα νερά του οποίου πέφτουν ορμητικά από ύψος 110 μέτρων. Περπατώντας εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το φαντασμαγορικό του θέαμα από κάθε πιθανή γωνία. Επιστρέφοντας, αν βρείτε ανοιχτό το κιόσκι στην αρχή της διαδρομής, πιάστε θέση για καφέ ή μαγειρευτό φαγητό μετά πανοραμικής θέας στα γύρω τοπία.

Διαβάστε περισσότερα - Τζουμέρκα: Ήπειρος σε slow motion

Ο Αχέροντας

© Παρέχεται από: in2life.gr

Την απάντηση στο γιατί, απ’ όλα τα ποτάμια της Ελλάδας, οι αρχαίοι ημών διάλεξαν το συγκεκριμένο για πύλη του κάτω κόσμου, την ανακαλύπτεις με το που θα τον αντικρίσεις: Θεόρατα, ολόλευκα βράχια υψώνονται κάθετα πάνω από τα πρασινογάλαζα, παγωμένα νερά του, που αναβλύζουν από κάθε σχισμή στους βράχους, δημιουργώντας αφενός ένα απόκοσμο βουητό και αφετέρου πολλά μικρά καταρρακτάκια ανάμεσα σε φουντωτά πλατάνια στις όχθες του. Το καλοκαίρι μπορείτε να τον διασχίσετε περπατώντας στο μεγαλύτερο μέρος του, με ειδικά παπουτσάκια που πωλούνται εκεί που αφήνετε το αυτοκίνητο. Αυτή την εποχή, μάλλον θα αρκεστείτε στο (υπερ)θέαμα από την όχθη του.

Διαβάστε περισσότερα - Αχέροντας: Ομορφιά στις όχθες του Άδη

Τα σπήλαια του Περάματος και της Ανεμότρυπας

Το μεν σπήλαιο του Περάματος είναι ένα από τα πιο ξακουστά στην Ελλάδα: Λίγα μόνο χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα, μετρά ενάμιση εκατομμύριο (!) χρόνια ζωής και είναι επισκέψιμο σε μήκος ενάμισι χιλιομέτρου. Το πλαισιώνουν μερικοί από τους πιο εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες που έχετε δει ποτέ.

 

© Παρέχεται από: in2life.gr

Φωτό: Metropolis Hotel

Το λιγότερο γνωστό σπήλαιο της Ανεμότρυπας βρίσκεται στα Τζουμέρκα, περί τα δέκα λεπτά έξω από τα Πράμαντα, και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εσωτερικές λίμνες στην Ελλάδα. Το αξιοποιημένο τμήμα του έχει μήκος 250 μέτρα και η διάρκεια της επίσκεψης είναι περίπου 25 λεπτά, αλλά οι εντυπωσιακοί σταλακτιτικοί και σταλαγμιτικοί σχηματισμοί του ενδέχεται να σας κρατήσουν καθηλωμένους για αρκετά περισσότερη ώρα.

Και, φυσικά, οι Δρακόλιμνες

© Παρέχεται από: in2life.gr

Φωτό: Δήμος Κόνιτσας

Ως «αλπικές λίμνες» θα βρείτε στις εγκυκλοπαίδειες αυτές τις λίμνες με το παραμυθένιο όνομα και το ακόμα πιο παραμυθένιο τοπίο, που φωλιάζουν στις κορυφές… των κορυφών της Πίνδου. Οι Δρακόλιμνες είναι πέντε, με γνωστότερη εκείνη στην κορυφή της Γκαμήλας (αλλιώς Τύμφης) στα 2.497 μέτρα υψόμετρο, και εκείνες στον Σμόλικα, τον Γράμμο, το Μαυροβούνι και το Περιστέρι να συμπληρώνουν την πεντάδα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.💋

52 εβδομάδες στην Ελλάδα: φωτογραφικό ταξίδι στις τέσσερις εποχές

© clickatlife.gr                     52 εβδομάδες στην Ελλάδα: φωτογραφικό ταξίδι στις τέσσερις εποχές

 Ο Μίλτος Κουρμπόγλου μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι σε όλη την Ελλάδα, με την τρίτη εκδοτική του δουλειά, το λεύκωμα «52 εβδομάδες στην Ελλάδα» που μόλις κυκλοφόρησε, για να δούμε από το δικό του μάτιτις ομορφιές, τις παραδόσεις και τις γωνιές της χώρας μαςστις τέσσερις εποχές. 

 Πριν ένα περίπου χρόνο, μαζέψαμε (νοερά) τις βαλίτσες μας και πήγαμε ένα  πολύχρωμο ταξίδι  στις αποχρώσεις της Ελλάδας μέσα από το  φωτογραφικό λεύκωμα Colorific Greece του Μίλτου Κουρμπόγλου  , όπου οι φωτογραφίες του συνδυάστηκαν ιδανικά με το μεστό κείμενο της  Κωνσταντίνας Τασσοπούλου  , η οποία… φωτογράφισε λεκτικά βασικά και δευτερεύοντα ελληνικά χρώματα. 

 Φέτος, οι  Εκδόσεις Αστερόπη  εκδίδουν άλλο ένα ταξιδιάρικο λεύκωμα, με τους ίδιους συντελεστές και την καλλιτεχνική και γραφιστική συνεργασία της  Μαρίας Στέφωση  , όπου το θέμα αλλάζει. Πρωταγωνίστρια είναι και πάλι η  Ελλάδα  , αλλά ο  Μίλτος Κουρμπόγλου   εμπνέεται από μια φράση ενός φίλου και αποφασίζει να φωτογραφίσει διάφορες γωνιές της χώρας, αποκαλύπτοντας τα χαρακτηριστικά της μέσα σε  52 εβδομάδες  , όσο διαρκεί δηλαδή ένας χρόνος και τέσσερις εποχές. 

 Η επίμαχη φράση ήταν «Πόσο τυχεροί είστε οι Έλληνες που ζείτε σε αυτόν τον τόπο, μακάρι το καλοκαίρι σας να κράταγε 12 μήνες!» και ήταν αυτό που ώθησε τον Μίλτο Κουρμπόγλου να αναδείξει τη  μοναδικότητα του τοπίου  και την ιδιαιτερότητα του ελληνικού τρόπου ζωής,  όλες τις εποχές του χρόνου.   

 Οι φωτογραφίες κάνουν και πάλι παρέα με το  ποιητικό κείμενο  της συγγραφέα Κωνσταντίνας Τασσοπούλου και ένα δείγμα από το αποτέλεσμα πάει κάπως έτσι. 

  

© clickatlife.gr   22-28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   

 

 Τρύγος. Αμπέλια σε γιορτή. 

 

 Ο Διόνυσος χαϊδολογεί αυτάρεσκα 

 την πλούσια γενειάδα του. 

 Κι αν όλοι οι θεοί της σειράς του ξεχαστούν, 

 αυτόν ποτέ δεν θα τον λησμονήσουν. 

 Φέρνει το πολυτιμότερο υγρό. 

 Ακόμα κι ο Θεός που τον διαδέχτηκε, 

 με το κρασί του κοινωνά τις Κυριακές. 

 Το κρασί του προσφέρει για αίμα Του. 

 Κρασί της χαράς, του καημού, του γάμου, της ταφής. 

 Κρασί της ζωής. 

 Στα πατητήρια γίνεται χορός και μεθάς, 

 αν τύχει και περάσεις. 

  

© clickatlife.gr   3-9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   

 

 Ο νέος μήνας στάζει. 

 Σύννεφο πάνω από λίμνη. 

 Δάκρυα πάνω από την κατσαρόλα. 

 Κάποια γυναίκα καθαρίζει κρεμμύδια 

 για να φτιάξει σπανακόπιτα. 

 Κάποιος άνδρας θυμάται μια γυναίκα 

 που αγάπησε. 

 Κάποιοι γλιστρούν σε φύλλα βρεγμένα 

 με κίνδυνο να χτυπήσουν. 

 Είναι επικίνδυνο το γλίστρημα 

 σε σκέψεις. 

  

© clickatlife.gr   1-7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   

 

 Όποιος ορίζει έστω και μια ρίζα ελιάς 

 πρέπει αυτές τις μέρες να την πλησιάσει. 

 Εκείνη θα τον αναγνωρίσει με το που τον δει. Θα του γνέψει. 

 Θα του ρίξει μες στη χούφτα τους φετινούς της καρπούς. Ήρθε η ώρα. 

 Το μάζεμα της ελιάς δεν είναι δουλειά, είναι ιεροτελεστία. 

 Είναι λόγος κάθε χρόνο, τέτοιον καιρό, 

 να φεύγουν κάποιοι από την πολύβουη πόλη 

 και να επιστρέφουν για λίγες ημέρες στο χωριό. 

 Για τις ελιές. 

  

© clickatlife.gr   5-11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   

 

 Λίγο πριν τα στολίδια των γιορτών 

 κλειστούν σε σκοτεινά ντουλάπια, 

 μια γιορτή θα έρθει να φωτίσει 

 το μήνα. Η γιορτή των Φώτων. 

 Η γιορτή του νερού. Η ευλογία του. 

 Ο σταυρός θα βουτηχτεί στα ύδατα 

 για να τα ευλογήσει. 

 Από πίσω, ένα τσούρμο αγόρια 

 που αψηφούν το κρύο, 

 θα βουτήξουν να τον πιάσουν 

 και να ευλογηθούν. 

 Σε βάζα μικρά που άλλοτε φυλούσαν 

 μαρμελάδες, το ευλογημένο νερό 

 θα φυλαχθεί για να βρέξει 

 κάθε στόμα, κάθε κεφαλή, 

 κάθε σπίτι. 

 Η καλή χρονιά έρχεται να ευλογηθεί 

 έξι μέρες αφότου αρχίνησε. 

  

© clickatlife.gr   23-29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   

 

 Αισιοδοξία γεμίζει τα κλαδιά, 

 που όμως δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της. 

 Η άνοιξη έρχεται καλπάζοντας ανάμεσα στα δέντρα, 

 μα αν κουτουλήσει απ’ τη βιασύνη στον κορμό, 

 θα ρίξει απότομα τα άνθη της αμυγδαλιάς στο χώμα. 

  

© clickatlife.gr   19-25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   

 

 Ένα πυροτέχνημα που ξεσήκωσε 

 τον Άδη. Αυτό ήταν η Ανάσταση. 

 Σε χωριά, σε νησιά, 

 σε πόλεις, σε καράβια, 

 με θόρυβο, με βεγγαλικά, 

 με ξέσπασμα καρδιάς 

 γιορτάζεται το Πάσχα. 

 Από τον καθένα χωριστά 

 και από όλους, μαζί. 

 Αυτό το μαζί είναι που τάραξε 

 του Άδη τα θεμέλια. 

  

© clickatlife.gr   3-9 ΜΑΪΟΥ   

 

 Οι Κυκλαδίτες ήρθε η ώρα να ασβεστώσουν 

 τις σκεπές, τους τοίχους, τα σοκάκια τους. 

 Φαρδαίνουν τα στενά από την προσθήκη του λευκού. 

 Ανοίγουν αγκαλιά καλωσορίζοντας τους μουσαφίρηδες 

 που θα αρχίσουν λίγο – λίγο να έρχονται. 

  

© clickatlife.gr   24-31 ΜΑΪΟΥ   

 

 Τα απογεύματα διαρκούν περισσότερο, το πρόσεξες; 

 Τα παιδιά δυσκολεύονται να πάνε για ύπνο 

 και το παγωτό δυσκολεύεται να κρατηθεί παγωμένο. 

 Φράουλα στα χέρια, σοκολάτα στα μουστάκια 

 και μια πραγματικότητα χωμένη κάτω – κάτω στο χωνάκι. 

 Τι είναι στα αλήθεια το παγωτό; 

 Ένα κομμάτι του δυνάστη χειμώνα που εσύ επιμένεις να γλείφεις, 

 ακόμα και σήμερα που τέλειωσε κι η άνοιξη… 

  

© clickatlife.gr   22-28 ΙΟΥΝΙΟΥ   

 

 Επουράνιες αντιθέσεις που επαναλαμβάνονται στη γη. 

 Το σύννεφο γίνεται σπίτι κι έχει για παράθυρο τον ουρανό. 

 Οι ροζ βουκαμβίλιες μοιάζουν να μπορούν να ασπρίσουν – 

 κοντά τους τα σπίτια δείχνουν πιο λευκά. 

 Οι τζίτζικες που κρύβονται στα δέντρα και δεν φαίνονται, 

 γεμίζουνε με χρώμα κάθε μεσημέρι. 

  

© clickatlife.gr   10-16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   

 

 Οι μέρες όλες, οι πριν και οι μετά, 

 θα έρθουν να ευφρανθούν επάνω στο Δεκαπενταύγουστο. 

 Στη γιορτή που έκανε την ημερομηνία λέξη. 

 Στη γιορτή Της. 

 Τι κι αν επισήμως ορίζεται ως Αργία; 

 Στα πανηγύρια οι χορευτές και οι τραγουδιστές 

 θα δουλέψουνε σκληρά ως το πρωί. 

  

© clickatlife.gr   24-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   

 

 Στην ησυχία του μεσημεριού 

 και στα απαντήματα τα βραδινά, 

 ακούγονται αλήθειες 

 που δεν θέλεις να ακουστούν. 

 Το καλοκαίρι απομακρύνεται. 

 Το δέρμα ξεραίνεται. 

 Οι ρυτίδες βαθαίνουν. 

 Η θάλασσα μονάχα 

 μοιάζει αρυτίδωτη. 

 Το κύμα γλείφει 

 δίχως πάθος τη στεριά. 

 Κοπάσανε οι αέρηδες, μάλλον για 

 να ακουστεί πιο καθαρά η ευχή. 

 «Και του χρόνου να ξανάρθουμε». 

 Εις το επανιδείν … 

    Γνωρίστε τον Μίλτο Κουρμπόγλου  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της Ψύξης και του Κλιματισμού. 

   Τον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με πάθος με τις αγαπημένες του δραστηριότητες: τη Φωτογραφία και τις περιηγήσεις ανά την Ελλάδα.   

   Το λεύκωμα «52 εβδομάδες στην Ελλάδα» είναι η τρίτη εκδοτική δουλειά του μετά την έκδοση το 2013 του βιβλίου του με τίτλο «Οι Δρόμοι του Καφέ – Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας» και την έκδοση το 2016 του «Colorific Greece».   

   Σήμερα ζει στη Γλυφάδα της Αττικής με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους, που είναι ακούραστοι εμψυχωτές και συμπαραστάτες στις φωτογραφικές εξορμήσεις του.   

   Info    ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΣΤΕΡΟΠΗ  Λεωφ. Βουλιαγμένης 25, Γλυφάδα210 963 8840 

Οι αποχρώσεις της φθινοπωρινής Ελλάδας μέσα από δέκα φωτογραφίες

❤Το καλοκαίρι μπορεί να κάνει το λευκό και το γαλάζιο πιο έντονα στη χώρα μας, το φθινόπωρο, όμως, έχει τα δικά του χρώματα που αναδεικνύονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Οι ομορφιές μένουν ίδιες, απλώς αλλάζουν οι αποχρώσεις.

Φθινοπωρινό τοπίο στην Κρύα της Λιβαδειάς

Το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας στη νοτιοδυτική άκρη της πόλης, στην είσοδο της χαράδρας του Αώου

Τα Ιωάννινα στα κίτρινα

Η πανέμορφη φυσική λίμνη Τσιβλού στην Πελοπόννησο

Φθινοπωρινή φύση στη Σκύρο

Τα Μετέωρα μέσα από μια φθινοπωρινή ματιά

Συννεφιασμένη Θεσσαλονίκη

Το Καρπενήσι βάζει τα φθινοπωρινά του

Πρωινή, φθινοπωρινή ομίχλη στα Ζαγοροχώρια

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα, σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου

http://www.clickatlife.gr/taksidi/story/110027/oi-apoxroseis-tis-fthinoporinis-elladas-mesa-apo-deka-fotografies

Out of the Blue Elite Resort, Agia Pelagia, Crete

Indulge yourself with natural Luxury.......

Agia Pelagia
71500 Heraklion, Greece

tel : 281 081 1112

The George Molfetas Museum Hotel is housed in a historical building dating from the early 1800's,

George MolfetasMuseum Hotel & Heritage Villa

one of the few to survive the devastating earthquakes that struck Kefalonia in 1953.

With the supervision of The Hellenic Ministry of Culture,

it has been lovingly restored and refurbished by the current owner and manager Katerina Dima using n

Conceived as an antidote to today's mass tourism, The George Molfetas represents Katerina's dream to

Museum Hotel “George Molfetas”: βράβευση απο το Luxury Travel     "A charming 19th century family house in a small village in the hills of Kefalonia turned into an adorable little hotel. Romantic bedrooms and delicious meals served in a flower-filled courtyard.”

A luxury Boutique Hotel and gourmet          Restaurant in an authentic 1895 setting          'Ενα Boutique Hotel πολυτελείας και ένα     εστιατόριο πιστοποιημένης                             Ελληνικής Κουζίνας μέσα σε ένα αυθεντικό περιβάλλον του 1895!

Μεγάλη τιμή στο νησί της Κεφαλονιάς αποτελεί η βράβευση του Μουσείου Ξενοδοχείου Γεώργιος Μολφέτας με το βραβείο Luxury Historical Hotel – Kefalonia.

Το βραβείο αυτό το οποίο αφορά όλη την Ευρώπη, απονέμεται από τον Οργανισμό Luxury Travel Awards μετά από εισηγήσεις περιηγητών και ειδικών επισκεπτών και λαμβάνει υπ’ όψη τόσο τα κτιριακά στοιχεία ποιότητας όσο και το επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών.

Το Μουσείο Ξενοδοχείο Γεώργιος Μολφέτας στα Φαρακλάτα της Κεφαλονιάς είναι το πρώτο ξενοδοχείο στην Κεφαλονιά που δημιουργήθηκε μετά από μία εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού μελέτη ανάπλασης διατηρητέου παραδοσιακού κτιρίου του 1890.

Η επίπλωσή του έχει γίνει εξ ολοκλήρου με αυθεντικές αντίκες αλλά και μοναδικά βιβλία και έργα τέχνης της οικογένειας της κας. Κατερίνας Δήμα, η οποία αφιέρωσε αυτό το κομμάτι αυθεντικού Κεφαλονίτικου πολιτισμού στον πρόγονό της σατυρικό ποιητή και κιθαρωδό Γεώργιο Μολφέτα (1871-1916) ο οποίος για 25 χρόνια σατύρισε με αγάπη και μοναδικό πνεύμα τα γενόμενα στην Κεφαλονιά αλλά και την δοκιμαζόμενη, και τότε, Ελλάδα.
www.kefaloniaheritagevilla.com

 

Telephone: +30 2671084630
Mobile:      +30 6937014758
Fax:           +30 2671084638